Ouders/ Verzorgers

De ouders van nieuwe bewoners delen de visie en beleid van het wooninitiatief en onderschrijven dit ook.

We realiseren ons dat het ontwikkelen van een wooninitiatief veel tijd kost evenals het runnen van een woning voor onze kinderen.

We laten onze kinderen los, maar dat betekent niet dat de zorg en onze aandacht hiermee ophoudt. We verwachten van alle ouders een actieve en positieve houding bij de verschillende taken die moeten worden gedaan bij het oprichten en runnen van een woning. We willen graag gebruik maken van de talenten van een ieder naar gelang de omstandigheden dit toelaten.

Ouders zijn actief betrokken bij activiteiten, uitjes en bijv. koken. Er wordt verwacht dat ouders (naar gelang de mogelijkheden) actieve inzet tonen. Met name in de opstartfase wordt er van ouders verwacht dat ze actief meedenken/doen. 

Zorg en Begeleiding

De zorg en begeleiding is afgestemd op de ontwikkeling en de mogelijkheden van het individu. Bij de begeleiding ligt de nadruk op wat de bewoners kennen en kunnen en nog kunnen leren.

Naast het individuele belang staat ook het groepsbelang centraal.

De groep bewoners is gemêleerd van samenstelling op zowel verstandelijk niveau als verschil in lichamelijke aandoeningen. Het doel daarmee is de interactie en dynamiek tussen de bewoners te vergroten. Uitgangspunt is een veilige en stabiele groep. Geen enkel kind mag tekort komen in de persoonlijke zorg- en begeleidingsvraag. Vanuit deze gedachte wordt ook de dagbesteding op het individu afgestemd. Indien passend kan dit ook binnen het woon-zorgcomplex worden aangeboden.  

Zorg

In het woon-zorgcomplex is altijd iemand van het zorgteam aanwezig. In de nacht zal er afhankelijk van de zorgvraag van de bewoners een slapende of wakkere nachtdienst aanwezig zijn. Er kan indien nodig gebruik worden gemaakt van audio-(visuele) apparatuur in de nacht.

Het zorgteam heeft een sleutel van het woon-zorgcomplex en van de individuele slaapkamers (mechanisch of elektronisch slot) indien noodzakelijk qua bewoners. Zij mogen deze in geval van nood gebruiken. In het zorgplan worden afspraken gemaakt over het betreden van de individuele ruimtes en de privacy wensen van de bewoner.

Het zorgplan wordt in samenspraak tussen ouders en het zorgteam opgesteld, daarbij staat de individuele bewoner centraal.

Het zorgteam moet zich net als de bewoners thuis voelen in de woning, zij vervullen een pedagogische rol die gericht is op de persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden van de bewoners. Eveneens zijn zij gericht op het functioneren van de groep in zijn geheel.

Rust, reinheid en regelmaat zijn de basiselementen voor het zorgteam. Het zorgteam zal bestaan uit vaste medewerkers die de bewoners leren kennen en vice versa.

Het zorgteam overlegt waar nodig met ouders, in de beginfase zal dit wellicht frequenter zijn dan in een verder stadium.

De visie van de zorgaanbieder moet aansluiten bij de visie van de stichting, ook als de uitvoering daarvan mogelijk duurder is dan bij een andere zorgaanbieder.

De bewoners houden indien mogelijk hun eigen huisarts, tandarts, fysiotherapeut etc.

In principe zijn ouders verantwoordelijk om mee te gaan naar artsen en specialisten bezoeken. Dit geldt zeker voor de eerste jaren. Uitzonderingen zoals calamiteiten daargelaten.

Van de mensen binnen het zorgteam wordt verwacht dat ze affiniteit hebben met de doelgroep en daar waar nodig dat iemand de juiste scholing heeft, onder andere mbt verpleegtechnische handelingen. Leden van het zorgteam zijn in dienst van een erkende zorgaanbieder.

Lichamelijk contact tussen begeleiding en bewoners binnen normale grenzen/het wettelijk toelaatbare is goed, sommige bewoners hebben dit juist nodig. Bij lichamelijke verzorging van de bewoners is de beroepscode van verplegend en verzorgend personeel van toepassing.

Ouders stellen het op prijs dat er een rol is weggelegd voor een vertrouwenspersoon buiten de zorgaanbieder van het zorgteam.

Begeleiding

Afhankelijk van waar de huishoudelijke ondersteuning wordt ingekocht zal worden afgestemd welke taken binnen het zorgteam op hen van toepassing zijn. 

Activiteiten en uitjes zullen worden aangeboden aan de bewoners. Per bewoner wordt bekeken wat haalbaar is, in het zorgplan is terug te vinden waar een bewoner wel of niet aan kan deelnemen.

Daarbij willen we gebruik maken van een ring van vrijwilligers. Deze hoeven niet in dienst te zijn van een erkende zorgaanbieder. Ze dienen wel een VOG te overleggen. Dit kunnen ouders, familie, kennissen, buurtbewoners, etc. zijn.

Binnen het woon-zorgcomplex wordt zelf gekookt. Bewoners helpen mee binnen hun mogelijkheden. Het menu wordt door het zorgteam, in overleg met bewoners, beslist.

Visite mag mee-eten, mits dit ruim van te voren wordt aangegeven (24 uur). Er wordt wel een eigen bijdrage verwacht. Het dienstdoende personeel eet en helpt mee aan tafel.  

Regie en Verantwoordelijkheden

Het zorgteam is verantwoordelijk voor de financiën van de gezamenlijke huishoudgelden. Op verzoek dient er wel inzage gegeven te worden waar het geld aan uitgegeven wordt.

De controlefunctie ligt bij het bestuur en de ouder(commissie).

Het zorgteam gaat ook over de huis- en gedragsregels in de gemeenschappelijke ruimtes. Deze regels zijn vooraf doorgesproken met elkaar (ouders-zorgteam-bewoners) en staan in het persoonlijk plan van de individuele bewoner.

Regie is een samenwerking tussen ouders, bestuur en zorgaanbieder. Iedere ouder steekt er de tijd in die iemand naar zijn/haar mogelijkheden heeft, in alle redelijkheid en billijkheid. Belangrijke besluiten worden voorgelegd aan het bestuur. In het bestuur hebben een aantal ouders zitting. Ook zullen een aantal onafhankelijk leden worden geworven.

De ouders willen in de verschillende fases op de hoogte gehouden worden en zoveel mogelijk invloed hebben. De invloed ligt bij verschillende commissies die vanuit het bestuur worden gerund.

Ouders hebben geen vaste taak in de regelmatig terugkerende wekelijkse huishoudelijke karweitjes, maar leveren wel een bijdrage aan de grotere (1,2,3 of 4 jaarlijkse) klusjes in huis en tuin.

De stichting heeft de regie over het inrichten van de gezamenlijke ruimtes. Zij vragen hierbij de zorgaanbieder om op praktisch gebied mee te denken vanuit zorgervaring en bepaalde eisen die gesteld worden.

Gezamenlijk wordt bepaald hoe, wat en wanneer zaken vervangen gaan worden in de gezamenlijke ruimtes. Het bestuur heeft de doorslaggevende stem. De kosten van vervanging en reparatie van de spullen is afhankelijk van de financiering. Bijvoorbeeld bij hulpmiddelen voor zorg is dit individueel gebonden. Als het inrichtings spullen betreft, is de stichting verantwoordelijk voor vervanging/reparatie.