De Woning

Omdat alle ouders in of rondom Breda wonen, willen we de woning realiseren in Breda of één van de omliggende dorpen.

Je kunt alleen in het initiatief wonen als je ook een zorgvraag hebt. Het gebouw is niet verbonden aan de zorgaanbieder.

Uitgangspunt is dat de bewoners er hun leven lang kunnen blijven wonen. Bewoners blijven in het woonproject wonen als er van zorgaanbieder wordt gewisseld. 

Scheiden wonen-zorg is het uitgangspunt.

Elke bewoner mag een volwaardig mens zijn, normaal waar kan en bijzonder waar nodig.

Acceptatie van onze kinderen en de woning binnen de buurt waarin het komt te staan is dan ook van groot belang voor samen leven in de wijk. Zo kunnen zij, op hun eigen manier, kennis maken en deelnemen aan de samenleving.

Idealiter liggen er rondom de woning verschillende voorzieningen, zoals winkels, park, etc.

De rust in één van de omliggende dorpen wordt gezien als een voordeel, daartegenover staat dat in de stad vaak voldoende voorzieningen in de nabijheid zijn. Ouders zien graag een locatie met voldoende ruimte voor groen en evt. het houden van dieren.

Onze voorkeur gaat uit naar nieuwbouw met het oog op het kunnen realiseren van alle wensen. Maar ook de mogelijk tot het aanpassen van bestaande bouw zullen we onderzoeken en sluiten we niet uit.

We hebben een grote voorkeur om een woning te bouwen met één verdieping. Dit maakt de rolstoeltoegankelijkheid en het toezicht op de bewoners eenvoudiger.

Het woon-zorgcomplex bestaat uit gezamenlijke ruimtes en een eigen slaapkamer voor elke bewoner.

De individuele ruimtes zijn in principe bedoelt voor de bewoner om in te slapen, zich te laten verzorgen, etc. Eventueel is er per slaapkamer een mogelijkheid voor de bewoner om zich terug te trekken wanneer hij/zij dat wenst en ook kan. (ruimte voor een bureautje en/of stoel).

De appartementen mogen ten opzichte van elkaar verschillen in vorm en afmeting. De individuele ruimtes mogen naar eigen smaak worden gestoffeerd en gedecoreerd. (afstemmen met zorgaanbieder en wat is er al aanwezig, wat er mogelijk is  en of de zorgaanbieder een deel bijdraagt in die kosten). 

Alle individuele appartementen zijn rolstoeltoegankelijk en hebben in principe hun eigen badkamer. Het kan zijn dat ervoor gekozen wordt dat twee bewoners met een meervoudige beperking die voor verzorging afhankelijk zijn van een douchebrancard en tillift, een ruime badkamer delen.

De zorgvraag is leidend voor de persoonlijke oppervlakte ten opzichte van de gezamenlijke oppervlakten. Als de zorgvraag meer groepsgericht is, zal het accent meer op de gezamenlijke ruimte(s) liggen dan op de individuele appartementen. Bewoners ontvangen dan de zorg individueel binnen de groep.

In het huis is voor de bewoners zichtbaar wie van de begeleiding aanwezig is. Dit bord hangt op een centrale plaats, waardoor voor iedereen die het gebouw binnenkomt of verlaat zichtbaar is wie aanwezig of afwezig is. Dit betekent dat er naast een bord voor het personeel ook een bord met foto’s van de bewoners komt. Naast visualisering kan het ook prettig/noodzakelijk zijn om middels aanraking en stem te laten weten dat je er bent.

Om een hoge mate van veiligheid te kunnen bieden aan de bewoners zal het pand niet toegankelijk zijn voor mensen die er niets te zoeken hebben. De bewoners kunnen ook niet zomaar naar buiten lopen. Ouders hebben geen sleutel van het woon-zorgcomplex maar mogen te allen tijde langskomen binnen redelijke grenzen en in overleg met het zorgteam.

Huisdieren worden (vanwege mogelijke allergieën) binnen het woon-zorgcomplex niet toegelaten.

Gezamelijke Ruimtes

De gezamenlijke ruimtes zijn de woonkamer, keuken, bergruimte(s), wasruimte(s), invalide toilet, kantoor, verkeersruimte(s) en een tuin.

De gezamenlijke woonkamer/woonkeuken is groot genoeg zodat er ruimte is voor meerdere bedboxen. We willen graag een snoezelruimte realiseren voor de kinderen. 

Een gemeenschappelijke tuin is een must om naar buiten te kunnen. De individuele ruimtes hebben geen tuin of balkon.

Het woon-zorgcomplex zal één meter hebben voor gas, water en licht, middels een verdeelsleutel zullen de kosten onder de bewoners worden verdeeld.

Extra ruimte voor tillift, rolstoelen, etc. is een belangrijk punt om rekening mee te houden. 

Duurzaam Wonen/ Leven

Duurzaam wonen is simpelweg voor ons gewoon een pure noodzaak. Willen we ons inzetten om al onze kinderen een mooie toekomst geven dan hoort het (ver)bouwen van een CO2 neutraal huis daarbij. 

Kernpunten:

  • Duurzame constructie van de woning 
  • CO2 neutraal
  • Scheiden van afval
  • Gezond eten
  • Lokaal inkopen