Betekenis Villa Flinstering

Flinstering is een woord  ontstaan uit alle eigenschappen van bekende woorden als fonkelen, glinsteren & glinstering wat zoveel betekent als levendig stralen, glanzen, schitteren, vonk en tinteling.

Daarnaast betekent het woord “Finster” (zonder de ‘L’) “een zeer dun deeltje van iets, door kracht van iets gescheiden” wat weer de relatie legt met het kleine stukje DNA dat vaak ‘net even anders is’ bij kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking…

Kortom: onze kinderen.

Inleiding

Begin 2022 is de stichting opgericht door acht ouders die een droom willen realiseren: een wooninitiatief realiseren voor hun vier dochters die allen behoefte hebben aan liefdevolle zorg op maat, warmte en geborgenheid.

Wij weten met zijn allen hoe graag wij, net als alle andere ouders, het beste willen voor onze kinderen. Daarvoor zijn we ieder individueel, zeer intensief bezig met de verzorging en/of begeleiding thuis, van hen. Dit willen we graag vertalen in een warm huis waar de verzorging en begeleiding op onze eigen manier wordt voortgezet.

Kernbegrippen zijn kleinschalig wonen, gemeenschappelijk en solidair zijn aan en met elkaar.

Dit huis willen we graag gaan delen met nog drie tot maximaal vier kinderen (VG3 tot en met VG8). De leeftijd van onze kinderen ligt op het moment van opstellen van dit document tussen de 10 en 16 jaar.  Ons streven is om het huis in +/- 4 jaar na oprichting van stichting Villa Flinstering te kunnen openen.

Als ouders hebben we voor de realisatie van het woonproject een zorgvisie ontwikkelt.

Hoe willen we graag onze kinderen samen laten wonen, hoe willen we de zorg aanpakken en hoe willen we de woning inrichten, zijn onderwerpen die we naast nog vele andere zaken intensief besproken hebben met elkaar en waar we samen keuzes in gemaakt hebben.

Deze gesprekken zijn begeleid door twee consulenten van MEE West-brabant, die we bij deze hartelijk willen bedanken voor hun inzet.

Daarnaast zal deze zorgvisie een belangrijk onderdeel gaan vormen in de gesprekken met een eventueel te selecteren zorgaanbieder die de zorg in het ouderinitiatief zal gaan leveren, met de woningcorporatie die mogelijk het huis gaat bouwen en met de ouders van de toekomstige bewoners.

Ouders/ Verzorgers

De ouders van nieuwe bewoners delen de visie en beleid van het wooninitiatief en onderschrijven dit ook.

We realiseren ons dat het ontwikkelen van een wooninitiatief veel tijd kost evenals het runnen van een woning voor onze kinderen.

We laten onze kinderen los, maar dat betekent niet dat de zorg en onze aandacht hiermee ophoudt. We verwachten van alle ouders een actieve en positieve houding bij de verschillende taken die moeten worden gedaan bij het oprichten en runnen van een woning. We willen graag gebruik maken van de talenten van een ieder naar gelang de omstandigheden dit toelaten.

Ouders zijn actief betrokken bij activiteiten, uitjes en bijv. koken. Er wordt verwacht dat ouders (naar gelang de mogelijkheden) actieve inzet tonen. Met name in de opstartfase wordt er van ouders verwacht dat ze actief meedenken/doen. 

Begeleiding

Afhankelijk van waar de huishoudelijke ondersteuning wordt ingekocht zal worden afgestemd welke taken binnen het zorgteam op hen van toepassing zijn. 

Activiteiten en uitjes zullen worden aangeboden aan de bewoners. Per bewoner wordt bekeken wat haalbaar is, in het zorgplan is terug te vinden waar een bewoner wel of niet aan kan deelnemen.

Daarbij willen we gebruik maken van een ring van vrijwilligers. Deze hoeven niet in dienst te zijn van een erkende zorgaanbieder. Ze dienen wel een VOG te overleggen. Dit kunnen ouders, familie, kennissen, buurtbewoners, etc. zijn.

Binnen het woon-zorgcomplex wordt zelf gekookt. Bewoners helpen mee binnen hun mogelijkheden. Het menu wordt door het zorgteam, in overleg met bewoners, beslist.

Visite mag mee-eten, mits dit ruim van te voren wordt aangegeven (24 uur). Er wordt wel een eigen bijdrage verwacht. Het dienstdoende personeel eet en helpt mee aan tafel.  

Definities

  • Ouders: ouders van de bewoners van P/B, Daar waar ‘ouders’ staat kan ook ‘belangenbehartiger’ of ‘wettelijk vertegenwoordiger’ gelezen worden.
  • Persoonlijk plan: geschreven plan waarin de begeleidingsvraag van de bewoner omschreven staat. Dit plan is opgesteld door de zorgaanbieder in samenwerking met bewoner, ouders en persoonlijk begeleider.
  • Persoonlijk begeleider: lid van het zorgteam die voor de bewoners een persoonlijk aanspreekpunt is.
  • Zorgteam: personeelsleden in dienst van zorgaanbieder, welke werkzaam zijn in de woonvorm.
  • Zorgaanbieder: zorgleverancier die een contract heeft met het zorgkantoor.
  • Bestuur: bestuur van Stichting Villa Flinstering. Het bestuur bestaat uit een aantal ouders van bewoners van de stichting aangevuld met onafhankelijke bestuursleden.
  • Bewoners: bewoners die wonen in een van de leefgroepen van het woon-zorgcomplex.
  • Verkeersruimte: entrée en gangen
  • ALV: algemene ledenvergadering.